Zemlja – edinstven, zelen planet, ki je dom premnogih rastlin in živali ter nas ljudi.

Rastline, živali, glive delujejo trajnostno, brez odpadkov. Ljudje pa si lastimo Zemljo in jo zaradi  našega načina življenja počasi, a vztrajno smetimo.

Pomembno je ozaveščati učence, da težav s smetmi ni konec, ko jih odvržemo v za to namenjen zabojnik. Da lahko vsi vplivamo na količino smeti, ki jih odvržemo. Spremembe se začnejo z majhnimi koraki in pri nas samih.

Z različnimi dejavnostmi, poskušamo učence tekom šolskega leta ozavestiti, da lahko tudi »smetem« damo novo priložnost in jih večkrat uporabimo v različne namene.

V letošnjem šolskem letu smo z učenci tretje triade iz odpadnega papirja (reklame, revije) naredili novoletno dekoracijo šolskih prostorov.

Iz odsluženega steklenega kozarca, oblačil  ter malo volne, smo s pomočjo razrednikov predmetne stopnje izdelali praznične gnome, ki so krasili, razsvetlili učilnice.

Iz odpadnega kartona in oblačil smo izdelali dekoracijo za prireditev Dedka Mraza. Snežaki so popestrili prostor in  nas opominjali, da je zima, pa čeprav ni bilo sledu o snegu.

Vhod naše šole še danes krasijo srčki iz odpadnega kartona in rožice iz odpadnega kartona in stenskih koledarjev.

Preko izvedenih dejavnosti učencem pokažemo, da lahko nek predmet, ki je  za marsikoga smet, uporabimo kot material za izdelek, ki nam lahko v novi preobleki služi v različne namene.

Neprecenljivo je spoznanje učencev, da ni potrebno vsega kupiti in veselje, ponos, ko imajo pred sabo izdelek, ki so ga naredili sami in to iz “smeti”.

Na zanimiv, ustvarjalen način učenci spoznajo, da lahko zmanjšamo količino odpadkov in tako pomagamo Zemlji. 

Hvala vsem učencem in učiteljem, ki kažejo da jim je mar.

Karmen Ančimer Poteko