Vsako leto, 15. februarja obeležujemo MEDNARODNI DAN BOJA PROTI OTROŠKEMU RAKU.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

Za rakom v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli.

Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. 

Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom. Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico. 

15. februarja si PRIPNITE ZLATO PENTLJO in tako izkažite podporo:

  • otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom, 
  • vsem, ki so premagali otroškega raka, 
  • družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka, 
  • zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku. 

V ta namen smo učenci 9. a razreda izdelali zlate pentlje, ki se nahajajo pri dežurni mizi, da podpremo vse Junake z veliko začetnico. Podprite jih tudi vi in si nadenite zlato pentljo.

9. a z razredničarko Katarino Gerjevič