1. december je za svetovni dan boja proti aidsu razglasila Svetovna zdravstvena organizacija leta 1988. Čeprav Slovenija spada med države z nizkim deležem okuženih prebivalcev, pa število okuženih s HIV narašča. Ta dan si pripnemo rdeče pentlje, simbol osveščanja o nevarnosti AIDS–a.

Rdeča pentlja, simbolni znak boja proti AIDSU, nas opominja na solidarnost do bolnikov, okuženih z virusom, ter na nevarnosti življenjskega sloga, povezanega z drogami in alkoholom. Je pa tudi simbol varnejše spolnosti. Kdor nosi rdečo pentljo, se zaveda prisotnosti aidsa in izraža solidarnost z okuženimi.

Kaj je AIDS?

AIDS (v angleščini acquired immune deficiency syndrome) – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je napredovala oblika okužbe, ki jo povzroči virus človeške imunske pomanjkljivosti ali na kratko HIV (v angleščini human immunodeficiency virus). Klasični potek okužbe s virusom HIV ima več obdobji:

  • obdobje mrka je prva faza takoj po vnosu virusa v telo, to traja kak teden. V tem času ni mogoče dokazati okužbe z nobeno virološko metodo, prav tako pa ne more priti do prenosa okužbe na drugo osebo. Virus se nato začne hitro razmnoževati, a imunski sistem v tem času še ne uspe razvit imunski odgovor na okužbo. HIV izkorišča za pomnoževanje specifične in izredno pomembne celice našega imunskega odziva (T celice pomagalke). Pomnoževanje povzroči nepopravljivo škodo, za vedno izgine do kar 80% teh celic v telesu, zato imajo osebe okužene s HIV-om veliko slabši imunski sistem. Pomnoževanje virusa se eksponentno veča, razseli se po celem telesu.
  • 3 do 6 tednov za okužbo pride do akutnega retrovirusnega sindroma, ki je v resnici posledica imunskega odziva na okužbo. Tu se pojavijo prvi znaki in simptomi, ki se kažejo kot: povišana telesna temperatura, povečane bezgavke, boleče mišice, glavobol, slabost, driska, rdeči izpuščaji, plitve razjede na koži ali v ustih, glavobol, …
  • v fazi klinično mirnega obdobja pride do ravnotežja med koncentracijo virusa in celic imunskega sistema. V tem obdobju so bolniki brez znakov, a kljub temu bolezen napreduje. Imunski sistem vedno bolj propada in se razvije končna oblika, aids.
  • osebe z aidsom so veliko bolj izpostavljene resnejšim potekom okužb, ki sicer ne bi povzročile pri normalnem imunskem sistemu znakov ali pa bi bili ti blagi. Smrt po navadi nastopi ravno zaradi zapletov okužb.

Okužba s HIV je neozdravljiva, a jo lahko dobro obvladamo in preprečimo napredovanje v resnejše obolenje. Z ustrezno in predvsem pravočasno terapijo lahko bolniki dočakajo skoraj normalno življenjsko dobo, hkrati pa dober nadzor okužbe omogoča kakovostno življenje.

Najpomembnejša je preventiva, torej da z varnim spolnim odnosom preprečimo prenos okužbe. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa s HIV pozitivno osebo je možna zaščita z zdravili v obdobju 72 ur. Obstaja tudi zaščita pred izpostavitvijo, torej ko neokužena oseba zaščitno prejema nekaj zdravil, ki jih sicer uporabljajo za zdravljenje.

Kako se virus prenaša?

Virus HIV se prenaša preko neposrednega stika sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV (npr. kri, sperma, nožnični izcedek, predsemenska tekočina in materino mleko). Do okužbe najpogosteje pride pri spolnih odnosih (analnih, vaginalnih ali oralnih), pri stiku z okuženo krvjo – transfuzijah krvi, z uporabo okuženih podkožnih igel in prenosu z okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali med dojenjem.

Kako se virus ne prenaša?

Virus se ne prenaša z običajnim stikom z okuženo osebo. To pomeni, da zgolj s poljubljanjem, objemanjem, rokovanjem ali kakršnim koli dotikanjem z okuženo osebo za virusom še ne morete zboleti. Prav tako pa se virus HIV ne prenaša preko zraka, vode ali pikov insektov. Poudariti je pomembno, da okuženi, ki se zdravijo, imajo praktično nezaznaven virus v krvi in posledično niso prenašalci.

Kam po pomoč in podporo po potrjeni pozitivni diagnozi z virusom HIV

V Sloveniji se nekatere organizacije ukvarjajo z ozaveščanjem. Eno izmed takšnih društev je Društvo Stigma, ki se ukvarja z zagotavljanjem čistih priborov uporabnikom drog in tako posledično zmanjšujejo možnosti za prenos virusa. Prav tako pa pri Društvu DIH izvajajo program »Pamet v roke, kondom na glavo,« s katerim želijo ozaveščati o pomembnosti uporabe zaščite v spolnosti, predvsem o uporabi lubrikantov in kondomov. Društvo Škuc izvaja poseben program »Ustavimo HIV« in v okviru tega programa že vrsto let tečejo aktivnosti skupine PLUSHIVISTI, ki je anonimna skupina HIV pozitivnih gejev za samopomoč. V sklopu tega programa izvajajo tudi svetovanja in kampanjo »Mi lahko.« Cilj kampanje je ozaveščati javnost o učinkih, ki jih ima protivirusna terapija.

Društvo Legebitra pa se ukvarja celostno s pomočjo in podporo okuženim in obolelim. V sklopu svojega delovanja nudijo tako imenovano »vrstniško svetovanje.« Buddy je oseba, ki okuženi osebi nudi pogovor, pomoč in ne nazadnje podporo. Društvo Legebitra ravno tako izvaja testiranja za virus HIV, ki so se izkazala kot zelo učinkovita praksa. Testiranja izvajajo izven zdravstvenega sistema, v skupini z največjim bremenom okužb. Te pa izvajajo skupnostni delavci v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo, ki opravi laboratorijski del testiranja. Takšna praksa spodbuja posameznike, da se opogumijo in testirajo brez strahu, da bi bili stigmatizirani. Ravno tako pa se v društvu borijo za pravice oseb z okužbo virusa HIV, z zagovorništvom pravic oseb z virusom HIV, pomagajo v primerih diskriminacije in si prizadevajo za destigmatizacijo bolezni.

Epidemiologija v Sloveniji

V letu 2020 je bilo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) do 20. 11. 2020 zabeleženih 28 novih diagnoz okužbe s HIV (6 žensk in 22 moških), kar je najmanj v zadnjih 10 letih, in 5 osebam so diagnosticirali aids. Ocenjuje se, da v Sloveniji živi 1.000 oseb z virusom HIV od katerih jih petina ne ve za okužbo.

Torej: ozaveščanje je glavno orodje za razbijanje tabujev in stereotipov ter krepitev solidarnosti do sočloveka. Skupaj v bolj zdrav in sočuten jutri!