Oblikujmo boljše – oblikujmo krožno, oblikujmo trajnostno

Na prvi Oblikovalski izziv programa Ekošola za mlade: oblikujmo trajnostno, oblikujmo krožno so se odzvali osnovnošolci, srednješolci in študentje, ki so zasnovali kar 50 različnih predlogov in izboljšav za bolj trajnostne in krožne izdelke v našem vsakdanu. Devet predlogov je bilo prepoznanih kot najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih in zelo smo ponosni, da je med njimi tudi naša rešitev, ki so jo izdelali učenci 8.b razreda pod mentorstvom razredničarke Karmen Ančimer Poteko   in  v sodelovanju z učiteljico Petro Zlatič.

Oblikovanje izdelkov, ki jim podaljšujemo življenjsko dobo oziroma življenjsko dobo njihovih materialov, je eden glavnih izzivov v prehoda v nizkoogljično in zeleno družbo.

Naš predlog oz. rešitev:

Izdelali smo  tabureje iz odpadnih plastenk, oblačil in prešite odeje.  Za izdelavo smo uporabili predmete, ki bi pristali v smeteh in  bi dodatno obremenili naše okolje. Tako pa smo iz njih naredili nov izdelek, ki ga  uporabljamo med odmori, poukom v razredu ali na prostem.

Delovali smo celovito na področju trajnostnega razvoja, saj smo v delo vključili akcijsko in kritično mišljenje, interdisciplinaren in problemski pristop, ki je bil procesno orientiran. Učenci so preko projektnega dela ponudili rešitev problema z odvečnimi plastenkami in tako ravnali trajnostno in okolju prijazno.

Prvi oblikovalski izziv so v programu Ekošola organizirali v sklopu projekta E-SPACE: Ekošola spodbuja krožno gospodarstvo. Devet najbolj celovitih, izvirnih ali izvedljivih predlogov bo nagrajenih, nagrade prispevajo: podjetje Valtex & Co. (izdelki Lucart Natural), podjetje Recosi (obnovljena računalniška oprema, spletne kamere), Zavod Knof (laboratorij za krožno gospodarstvo) in portal Zelena Slovenija.  

#ESPACE / #ekosola / #circulareconomy /  #ecoschools / #esd / #circulardesign