Bralna značka praznuje častitljivih 60 let, zato je letošnji MEGA kviz posvečen Bralni znački, ki že 60 let spodbuja razvoj bralne kulture na Slovenskem.

V šolskem letu 2020/2021 so v MEGA kviz uvrščeni naslednji trije vsebinski sklopi:

S knjigo kakor danes, a nekoč nekoliko drugače

Mnogim se knjige že v mladosti zasidrajo v središče življenja, saj pomenijo vratca v čudežno Deveto deželo, barko za popotovanja napetim prigodam naproti, časovni stroj za preskoke v preteklost in prihodnost, s književnimi junaki pa se spoprijateljijo in jih imajo za vzornike. Prvi začetki bralne značke segajo v leto 1960, ko sta se z mladimi na prevaljski osnovni šoli ob knjigah družila profesor slovenščine Stanko Kotnik in ravnatelj ter mladinski pisatelj Leopold Suhodolčan. Pozanimajmo se, kaj vse so počeli takrat in od kod tako ime …

»Brati pomeni početi podvige.« (Tone Pavček)

Pri bralni znački ne gre le za prebiranje knjig in pogovore o prebranem, ampak se vmes vpletajo še literarne ure in nastopi, priprave knjižnih razstav, srečanja in pogovori s književniki, prevajalci, ilustratorji, literarnimi zgodovinarji, kritiki, uredniki in novinarji. Marsikoga branje spodbudi k lastnim pisateljskim in pesniškim poskusom, imenitno pa je tudi, ko greš z mentorjem v gledališče in na ekskurzijo v kraje, povezane s književnostjo. Najpomembnejše pa je, da si v velikem bralnem klubu vstopal v književne svetove, v njih našel zabavo, življenjska spoznanja in tolažbo, možnost potovanja v širni svet ter skozi čas v daljno preteklost in prihodnost. In da si morda na koncu v knjigah našel tudi zatočišče.

Naš veliki bralni klub

Gibanje Bralna značka je vpisano v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. In to upravičeno, saj Bralne značke že davno ne gre iskati le po osnovnih šolah, ampak jo najdemo v knjižnicah, vrtcih, srednjih šolah in celo po domovih za starejše. Za povezovanje in usklajevanje zamisli ter podporo novim pobudam pa danes skrbi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. S skupnimi močmi se tako lahko uresničujejo tudi prave »knjižne pravljice«, kot je darilna zbirka Zlata bralka, zlati bralec, s knjigami za devetošolce in slikanicami za prvošolčke. V društvu so zbrani učitelji, knjižničarji, publicisti in književniki.

Vabljeni k reševanju 15. MEGA kviza z naslovom S knjigo v svet – ob 60. obletnici Bralne značke. Rešujete ga lahko med 21. oktobrom 2020 in 15. majem 2021.

Vir: MEGAKVIZ. [online]. Pridobljeno 27. 10. 2020 s spletne strani https://www.megakviz.si/navodila-za-resevanje/.