V letošnjem šolskem letu sta se predtekmovanja za kviz Male sive celice, ki ga organizira RTV SLO, udeležili dve ekipi iz naše šole: ekipa A v sestavi: Neja Vidmar, David Judež in Matic Turšič ter ekipa B, katero so sestavljali Žiga Zakšek, Nejc Gričar in Nejc Praprotnik. Na predtekmovanju, ki je bilo letos na OŠ Kozje, se je naša ekipa B na pisnem delu, kjer se je pomerilo 48 ekip, uvrstila na 4. mesto. Sledil je še ustni del, kjer smo ohranili 4. mesto.

S tem smo se uvrstili v snemalni del tekmovanja. Začeli smo s pripravami, kjer smo predvsem utrjevali povezanost in sodelovanje v ekipi in skupaj odgovarjali na vprašanja in naloge, ko smo gledali stare oddaje MSC. Kot kapetan ekipe je bil soglasno izbran Nejc Praprotnik. Vsi trije so se morali predstaviti v obliki zapisa o sebi in posneti filmček o sebi.

Za snemanje so tekmovalci izbrali navijače, šola je dala natisniti majice s šolskim logotipom, učenci so skupaj z učiteljem Gregorjem Germom pripravljali transparente. Maskoto šole so izdelali po idejni zasnovi učenke Veronike Gutman. Ker smo zdrava šola, so jo učenci na poti v Ljubljano poimenovali Zdravko.

Na poti v Ljubljano smo se z navijači pripravljali na nalogo, kjer lahko navijači pomagajo – sestavljali smo besede iz ponujenih črk.

 

Prvo snemanje smo imeli 6. novembra in takrat se je naša ekipa pomerila z ekipo iz Logatca.

Naši fantje sicer niso vedeli, kaj je dekolte, so pa bili uspešni pri ostalih nalogah in oddajo zapustili kot zmagovalci. Tako so se uvrstili med 16 najboljših ekip. V dar so dobili družabno igro Male sive celice I., kar je bilo bistvo naših priprav na naslednje tekmovanje.

 

To se je odvilo v studia 1 RTV SLO v sredo, 29. 1. Tokrat so rumene majice nosili učenci iz OŠ Gustava Šiliha Laporje. Tekmovanje je bilo zelo napeto, saj sta bili ekipi ves čas izenačeni. Povedli smo z igro Brihtolin, kjer so naši fantje prepoznali razrezano fotografijo Škofje Loke.

Uvrstili smo se med 8 najboljših ekip.

 

In ravno, ko smo se začeli pripravljati na četrtfinale, se je pojavila »korona«. Najprej smo upali, da hitro mine, potem pa je postajalo vse bolj jasno, da ne bo šlo tako zlahka.

Iz RTV so nas konec maja obvestili, da smo postali ena od osmih ekip, ki je zmagala v letošnji sezoni in da bomo imeli samo še zaključno snemanje, ki ne bo tekmovalnega značaja. Ob tem so bili občutki različni: za ene je to pomenilo olajšanje, za druge pa razočaranje, da je izziva konec.

Vabilo za oddajo, ki smo jo snemali 2. 6. je našim tekmovalcem prinesel kar sam voditelj oddaje Nik Škrlec, kar je bilo prijetno presenečenje za naše fante.

Snemanje zaključne oddaje pa je bilo tudi posebno doživetje. Oddaja in kviz male sive celice letos namreč praznuje 25 let in oddaja je bila praznovanje ob rojstnem dnevu.

To je zanimivo tudi za našo šolo, saj se je naša šola udeležila tekmovanja ravno pred 25 leti in takrat je ob tej priložnosti nastal tudi logotip naše šole – torej tudi ta praznuje 25 let.

 

Vzdušje na tokratnem snemanju je bilo sproščeno in zabavno, čeprav smo pogrešali naše navijače in njihovo glasno spodbujanje in ploskanje. Zaključnega snemanja so se lahko zaradi potrebnih varnostnih ukrepov udeležili le tekmovalci vseh osmih ekip, ki so morali sedeti na potrebnih razdaljah.

 

In tako smo na koncu postali zmagovalci, eni od osmih, kviza MSC v sezoni 2019/20. Sicer bi bili raje edini zmagovalci in šli skupaj z navijači v Gardaland. Glede na razmere pa smo zadovoljni tudi z obstoječim rezultatom in presenečenji: tekmovalci so dobili karte za adrenalinski park Geos in vabilo za obisk Gardalanda, ko bo to mogoče. Z avtobusom se bomo tam odpravili vsi tekmovalci, mentorji in ustvarjalci oddaje. Sporočili vam bomo, kako bo. 🙂

 

Zahvaljujemo se za podporo vodstvu šole, učiteljem, navijačem in seveda staršem.

 

Že v tem šolskem letu pa bomo naredili šolski predizbor za novo sezono, ki se začne v septembru 2020.

Zainteresirani učenci iz 6., 7. in 8. razreda se javite našim fantom: obema Nejcema in Žigi, ki bodo pomagali pri pripravah ekip v naslednjem šol. letu.

Mentorica: Melita Zagorc Vegelj