Vsako leto 22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Na ta dan se v številnih državah sveta odvijajo raznorazni dogodki, ki nas ozaveščajo o varovanju okolja. Letos že 50. leto zapored praznujemo dan Zemlje.  Osrednja tema letošnjega praznovanja so podnebni ukrepi.

Vabimo vas, da si ogledate naslednje vsebine: dokumentarne filme, kratke videoposnetke, prisluhnite pravljici, izvedete meditacijo in ustvarjate.

Lutkovno gledališče Ljubljana v svojem projektu Skozi tisočere zgodbe predstavlja različne otroške in mladinske knjige, ki jih berejo ali pripovedujejo igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana. Ta teden vam igralec Voranc Boh predstavlja knjigo z eko vsebino Kapitan Nik in psiček Reks.

Zemlja se je rodila pred približno 4 milijardami let in pol. Ker nismo čisto prepričani, kdaj ima rojstni dan, smo se odločili, da ji praznovanje pripravimo 22. aprila. Da je treba za planet, ki pridno kroži okoli Sonca in nam zagotavlja zrak, vodo, hrano in prostor, skrbeti vsak dan, pa veste tudi vi. Eko učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani so podali svoja mnenja.

V zadnjem času najglasneje opozarjamo politike, da morajo nujno kaj ukreniti glede podnebnih sprememb in varovanja okolja. Znanstveni dokazi o tem, da se Zemlja prehitro segreva, posledice pa bodo vedno hujše, bi se tistih, ki lahko kaj spremenijo, morali dotakniti.

Šolam in fakultetam je v tednu, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, na spletu na voljo brezplačen ogled filma Žejni svet režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda. Žejni svet vabi na izjemno 90-minutno potovanje okoli sveta. Tokrat se slavni fotograf ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka – vodo.

Hope je dokumentarni film o Jane Goodall skozi tri desetletja dela. Z modrostjo, srcem in humorjem širi sporočilo upanja in dokazuje ljudem, da je vsak človek pomemben ter da lahko vsaka naša poteza vpliva na dolgoročne spremembe. Ne zamudite premiere, ki bo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, ob 21. uri.

Oglejte si video in se sprostite.

Spustite svojo ustvarjalno žilico na dan in si polepšajte prostor s svojo lastno umetnino.

Kljub temu, da je virus prinesel številne nevšečnosti in popolnoma spremenil naš vsakdan, pa je z ohromitvijo javnega življenja pripomogel k zmanjšanosti onesnaženosti zraka. V Benetkah je voda tako čista, da so se ribe ”odločile”, da je primerna za njihovo domovanje.

Louise Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.”

Na nas je, da spoštujemo svojo mater Zemljo in zanjo skrbimo, da bomo še dolgo uživali v vseh njenih dobrinah.

Pripravila: Marina Sokolovič