UNESCO je 23. april razglasil za svetovni dan knjig in avtorskih pravic.

Mi smo ga obeležili na prav poseben način, saj smo v goste povabili ilustratorja in pisatelja Uroša Hrovata in s tem dogodkom zaključili bralno značko 2018/2019.

Uroš Hrovat poznamo po tem, da je vizualno upodobil Petra Nosa, Ranto in odbite junake Živalskih novic, vendar pa je upodobil tudi slovenske klasike kot so Kekec Josipa Vandota in Butalci Frana Milčinskega.

Pred štirimi leti se je podal še v pisateljske vode in ustvaril zbirki Grad prepih in Zuk neverjetni izumitelj. Bralcem je pripravil nepozabno potovanje v svet zombijev, vampirskih paradižnikov, smetarskih gusarjev in ostalih likov.

Učencem razredne stopnje je narisal like iz zgodbic o Petru Nosu in kozomat iz zgodbe Skrivnostna zver Živalskih novic.

Učencem predmetne stopnje pa je predstavil kratko zgodovino stripa in razložil kako nastane strip skozi zgodbo o Tončku in Balončku ter jabolku spora. Sproti je razlagal o stripovski govorici, kako narisati karakter, o oblačkih, zvokih in okvirih. Poudaril je, da je najpomembnejše, da se avtor podpiše in napiše leto nastanka stripa.

Vse risbe je avtor podaril šoli za kar smo mu še posebej hvaležni, saj bomo lahko občudovali njegove stvaritve in se spominjali tega čudovitega dne.

Morda pa je med nami učenec ali učenka, ki bo šla po stopinjah Uroša Hrovata.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanja. Želimo vam, da bi vas knjige še naprej vabile v objem besed in vas odpeljale v svet, ki ga še ne poznate. Naj bo knjiga vaša prijateljica tudi v bodoče.

 

Koordinatorka bralne značke: Marina Sokolovič