Informatika je dandanes vse bolj prisotna v našem vsakdanjem življenju. Veliko aktivnosti in tudi službenih obveznosti opravljamo s pomočjo informatike. Različne naprave, kot so računalniki in mobilni telefoni so nepogrešljivi in brez njih smo čisto izgubljeni.

Zato smo ob svetovnem dnevu razvoja informatike, ki je 24. oktobra, učencem namenili nekaj več besed na to tematiko. Osredotočili smo se zgolj na nekatera področja informatike, saj je informatika zelo razširjen pojem. Za učence je bila pripravljena manjša razstava nekaterih komunikacijskih naprav in različnih načinov povezljivosti. Razno strojno opremo so učenci tudi prijeli v roke in se sami preizkusili v priklapljanju različnih naprav in kablov. Tematika jim je bila zanimiva, saj so zastavljali različna vprašanja in z veseljem testirali svoje sposobnosti.

Poleg razstave se je učencem namenila večja pozornost tudi pri izbirnem predmetu Računalniška omrežja, kjer so učenci prejeli še različne druge zanimive informacije o informatiki, tako starejši kot tudi sodobni.

Kaj vse nam informatika omogoča že danes, si težko predstavljamo, ampak že samo dejstvo, da se lahko preko spletnih konferenc hkrati pogovarjamo z različnimi ljudmi iz različnega predela sveta in to v realnem času, je zelo impresivno. Zgolj sanjamo lahko, kaj vse nam bo informatika omogočala v prihodnosti.

 

Milan Metelko