15 učenk, ki so se pridružile delavnicam v sklopu projekta Uživajmo v zdravju, smo učitelji povabili na ustvarjalni vikend, ki je potekal od petka, 21. 10., do sobote, 22. 10. 2016.

Okvirni načrt:

DEJAVNOST
Petek, 21. 10. 2016 Sobota, 22. 10. 2016
Uvodni pozdrav, namestitev Bujenje
Aerobika Jutranja gimnastika
Priprava večerje, pogrinjkov Priprava zajtrka in zajtrk, pospravljanje
Večerja Priprava na pohod
Pospravljanje Pohod
Orientacija po šoli in kviz o prehrani Zaključek
Priprava na spanje, osebna higiena
Sproščanje, meditacija

 

Potrebovali smo spalno vrečo ali odejo in vzglavnik, pribor za osebno higieno, manjšo brisačo, pižamo ali trenirko za spanje, copate, športno opremo, baterijo in DOBRO VOLJO. Starše učenk smo povabili, da se nam pridružijo na pohodu v soboto, 22. 10., ob 10. uri.

 

Petek

Komaj smo dočakali petek in 17. uro. Učenke so, vsaka s svojim nahrbtnikom, prihajale z nasmehom na obrazu. V učilnici biologije so jih že čakale blazine. Izbrale so si mesta, kjer bodo to noč spale. Pričakovanje je naraščalo.

Začeli smo z aerobiko, ki jo je z velikim posluhom vodila učiteljica športa Polona Horvat. Dekleta so sledila ritmu glasbe in nas vse presenetila, kako hitro so osvojile korake in poskoke. Žejo smo tešile z vodo.

Po osvežitvi in obveznem umivanju rok smo se zapodili v gospodinjsko učilnico. Kuhar Zvone Baškovc je za vse štiri skupine deklet pripravil recepte in vsa potrebna živila. Vsaki skupini je pomagala ena od učiteljic. Z učiteljico Edito Gubenšek so pripravile predjed – zeliščni namaz, skutin namaz in namaz iz fižola. Učiteljica Helena Bizjak je s svojo skupino pripravila bučno juho. Ta je bila še posebej okusna, saj je zelenjavno osnovo iz sveže zelenjave že prej pripravil kuhar. Pod njegovim mentorstvom so učenke pripravile file ribe in zelenjavni narastek. Za sladico je poskrbela skupina z učiteljico Bojano Abram. Pripravile so pečena jabolka z orehovim nadevom. Njihovi spretni prsti so zamesili tudi domače bombetke za petkov pohod. Mmmm, kako je dišalo. Tako smo uživali v delu, da sploh nismo opazili, kako ura hiti. Slovesno smo pripravili pogrinjke in okrasili mizo.

Poskušali smo vse, kar smo skuhali. Nekateri bolj previdno. In vse je bilo zelo okusno … sveže … in zdravo!

Učenke so skočile v pižame, se razdelile v tri skupine in se s svetilkami pripravile na bolj zabavni del večera. Ura je bila že 22. Uganke v rimah so jih vodile po šoli. V petih učilnicah so jih čakale različne poučne in zabavne naloge. Spomnile so se, kaj vse so spoznale v teh tednih druženja. Nasmejane so se vračale nazaj v učilnico biologije.

Dolgo v noč se je slišalo šepetanje in hihitanje. Kdo je zaspal prvi? Učiteljici? Kdo ve.

 

Sobota

Noč je bila kratka. Čakal nas je nov dan. Zato smo se dokončno zbudile z jutranjo gimnastiko. Prazni želodčki so nas prignali spet v kuhinjo. Poučile smo se o primerni hrani za zajtrk. Po zdravem in krepčilnem zajtrku smo se pripravili na pohod. Pridružilo se nam je nekaj staršev. Skupaj smo premagovali metre in kilometre.

Za nami je bil naporen vikend. A ostal nam bo v lepem spominu. Vse, česar smo se naučili ali naredili, bomo uporabljali še naprej. Mi uživamo v zdravju!

 

Tanja Lakner

 

Slike povedo več kot 1000 besed (video posnetek).