V šolskem letu 2015/2016 šola sodeluje v mednarodnem projektu, ki ga organizira ACES – Academy of central European schools. Projekt je namenjen otrokom od 12 do 17 let za 15 evropskih držav. Naša šola je kandidirala in bila sprejeta v projekt “Solidarity is in our heart!” – Solidarnost je v naših srcih skupaj s še dvema šolama; Osnovna škola Radivoj Popović Srbija in Zakladni Škola A Materska Škola Nečeradec, Češka. V projekt je vključenih 100 evrospkih šol, od tega 7 slovenskih šol.

Projekt traja od oktobra 2015 do maja 2016, v tem času pa se bodo na vseh treh šolah dogajale različne aktivnosti. Osnovna ideja sodelovanja med šolami je, da se tema solidarnost razvije skozi kulturno izmenjavo med vrstniki različnih šol, narodnosti in potreb. Ker so tako v našo kot v ostali dve šoli integrirani otroci z različnimi posebnimi potrebami, je fokus sodelovanja na spoznavanju različnosti, razumevanju različnih vidikov komunikacije in sprejemanju drugačnosti. Tekom razvijanja projekta pa so nastale zelo konkretne ideje in se je tudi jasno oblikoval namen in ideja našega projekta. Z druženjem z gluhimi, naglušnimi, otroki s specifičnimi učnimi težavami in z ostalimi otroki s posebnimi potrebami iz rednih osnovnih šol bomo razvijali zavedanje o pomembnosti solidarnosti in pomembnosti druženja med vrstniki. S skupnimi dejavnostmi bomo skušali povečati toleranco in empatijo do otrok s posebnimi potrebami, pa tudi empatijo in razumevanje, kako se ti otroci počutijo med nami.

Učenci bodo lahko pokazali svoje potenciale skozi fotografijo, risanje, dramo, športne aktivnosti, film, izdelovanje pripomočkov za neverbalno kominikacijo …

Naša šola ima nalogo, da naredi maskoto projekta (srbska bo naredila logo in češka himno), vse pa se objavlja na FB strani, ki jo mora imeti posamezni projekt.

Mesečne planirane dejavnosti projekta:

  • September: predstavitev projekta
  • Oktober: “kick off metting”, naravoslovni dan na temo “Solidarnost”, izdelava maskote
  • November: učenje himne, izdelava filma, izdelava male šole slovenskega jezika
  • December: obveščanje v lokalnih medij, razstava na temo “Solidarnost”
  • Januar: obisk učencev iz Srbije
  • Marec: zaključna prireditev Beograd
  • Maj: evalvacijsko srečanje na Slovaškem

Prvo srečanje v Sarajevu (kick off mitting) se bo odvijal od 5. do 8. oktobra v Sarajevu in na srečanje gresta učenka Lucija Arh in učiteljica Manja Voglar.

Vodja projekta : Tanja Cedilnik