V sklopu projekta Etika in vrednote, njenega modula Kultura, ki je bil zaključen v mesecu marcu ter celoletnega obogatitvenega programa vrtca Leskovec, smo si v petek, 10. 4. 2015, v vrtcu Enota Pika Nogavička ogledali nastop romskih otrok.

V želji, da bi spoznali naše romske prijatelje, njihovo kulturo, jezik, nošo in glasbo, smo v našo sredino povabili otroke iz vrtca Kerinov Grm ter romske učenke iz OŠ Leskovec.

Otroci iz vrtca Kerinov Grm, so nam zapeli pesmice. Z veseljem smo se jim pridružili pri petju pesmi, ki jih znamo tudi mi. Presenetili so nas tudi s pesmico v romskem jeziku “Čhip čhip jaro”. Vsi zbrani, smo malčkom z zanimanjem prisluhnili in jim ob koncu zaploskali.

Sledil je plesni nastop romskih deklic iz OŠ Leskovec, ki so bile oblečene v romske tradicionalne obleke ter prisluhnili njihovi glasbi.

Otroke je še posebej prevzela pesmica, ki so jo zapeli otroci iz romskega vrtca v romskem jeziku “Čhip čhip jaro”, prav tako pa tudi plesni nastop učenk, njihova obleka ter živahna in ritmična glasba. Med nastopi so otroci opazovali obleko, ples, slišali so romski jezik ter glasbo, komentirali, ploskali ter bili navdušeni in veseli.

Ob koncu smo se vsem nastopajočim in njihovim mentorjem zahvalili za lepo pripravljene nastope ter jim čestitali ob njihovem prazniku, ki so ga praznovali 8. aprila – Svetovani dan Romov ter jih povabili, da nas še kdaj obiščejo.

Zapisala: Stanislava Pavkovič

Fotografije: Stanislava Pavkovič