Naslovna_slika_4Medtem ko so slovenski šolarji še uživali počitnice, so otroci priseljenci v zadnjem tednu avgusta v okviru programa “Uspešno vključevanje otrok priseljencev” že spoznavali Slovenijo, slovenski jezik in slovenske običaje.

Program UVOP vključuje neposredne vzgojno-izobraževalne aktivnosti z otroki priseljenci, ki se na novo vključujejo ali so že vključeni v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem. V naše kraje pridejo predvsem otroci iz republik bivše Jugoslavije, v zadnjem času pa predvsem iz Kosova. Nosilka projekta je Osnovna šola Koper, za širitev mreže pa je v projekt povabila nekatere osnovne šole vseh regij države. Iz naše regije tako v projektu sodeluje Osnovna šola Leskovec pri Krškem.

Multiplikatorki Vesna Perić in Sanja Antolič sta na matični šoli izvedli Uvajalnico, ki je potekala od 25. 8. do 29. 8. v dopoldanskih urah. Obiskalo jo je 18 otrok, ki so se v naše kraje priselili s Kosova in Bosne in Hercegovine, starih od 8 do 18 let. Na delavnici so poskrbeli za prijetno dobrodošlico, obenem pa so pričeli z učenjem slovenščine ob učnih in slikovnih gradivih.

Projekt UVOP se je začel 1. 11. 2014, zaključil pa se bo 31. 8. 2015. Nosilka projekta je Osnovna šola Koper, za širitev mreže pa je v projekt povabila nekatere osnovne šole vseh regij države. Iz naše regije je tako matična šola projekta v Osnovna šola Leskovec pri Krškem, sodelujoče pa so Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško, Osnovna šola XIV. divizije Senovo, Šolski center Krško-Sevnica ter Ekonomska in trgovska šola Brežice.