Spoštovani učenci in učenke,

na tem mestu vas bomo od sedaj naprej obveščali o vseh aktivnostih s področja karierne orientacije.

Razpis za vpis v srednjo šolo

Na spletni strani Ministrstva za šolstvo https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/ lahko najdete:
– Razpis za vpis v srednje šole za šolsko leto 2021/22- Razpis za dijaške domove
– tabelo za izračun točk, ki bi se upoštevale v primeru omejitve vpisa- razpis učnih mest za vajeniške programe
Roditeljski sestanek, kjer vam bo šolska psihologinja Melita predstavila razpis bo v torek, 9. 2. 2021 ob 18. uri preko ZOOMa.
Informacije glede nadaljnega šolanja in srednjih šol lahko najdete tudi v E-Vpisniku na povezavi: Srednješolski vpisnik 2022.

Spletne strani srednjih šol

Sicer imate veliko predstavitev šol in programov na spletnih straneh posameznih šol. V nadaljevanju vam posredujem povezave do srednjih šol, kamor se naši učenci najpogosteje odpravljate:

Naslove vseh srednjih šol in veliko zanimivih povezav pa lahko najdete na spletni strani Moja izbira.

Ministrstvo za šolstvo je objavilo obljubljeni zbirnik vseh srednjih šol po regijah s povezavami do njihovih spletnih strani.

Pomembne datume glede vpisa v srednje šole lahko najdete v tem dokumentu.

Dijaški domovi

Če greste v šolo, ki je daleč od vašega kraja bivanja, lahko zaprosite, da bi bivali v dijaškem domu. Mreža teh je kar razvejana, posebej v Ljubljani.
Osnovne informacije lahko dobite na povezavi. Imajo pa dijaški domovi tudi informativne dneve in jih lahko takrat (letos seveda virtualno) obiščete. Naslove vseh dijaških domov in spletne povezave najdete na zgornji povezavi.

Informacije glede štipendij

Na tej povezavi so odgovori na aktualna vprašanja v zvezi s štipendijami.

Kopiram odgovor glede uveljavljanja dosežkov za pridobitev Zoisove štipendije:

Katere dosežke za pridobitev Zoisove štipendije v šolskem oziroma študijskem letu 2021/2022 lahko uveljavlja dijak/študent, ki bo v šolskem oziroma študijskem letu 2021/2022 prešel na višjo raven izobraževanja in se bo vpisal v 1. letnik izobraževalnega programa?

Vlagatelj vloge za dodelitev Zoisove štipendije ob prehodu med ravnmi izobraževanja v šolskem oziroma študijskem letu 2021/2022 lahko v skladu s prvim odstavkom 80. člena ZZUOOP uveljavlja izjemni dosežek, ki ga je dosegel v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 in v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021.

To konkretno pomeni, da lahko dijak, ki se bo v šolskem letu 2021/2022 vpisal v 1. letnik srednje šole,  za pridobitev štipendije za to šolsko leto uveljavlja dosežek iz 7. in 9. razreda osnovne šole.