Našo ekskurzijo smo začeli ob 3:15 zjutraj. Odpeljali smo se izpred šole in se peljali približno 4 ure do letališča Marco Polo v Benetkah. Naš let je trajal dobri 2 uri in okoli 11:45 po lokalnem času smo varno pristali v Londonu. Prvi dan smo se malo sprehodili po Londonu, kje smo kupili spominke. Najprej smo šli do postaje King’s Cross, kjer je svoje potovanje začel Harry Potter. Nato smo obiskali pisani predel Camden Town z vedno živahno tržnico. Sledila je večerja v baru, kjer smo preizkusili tradicionalno angleško hrano fish & chips. Sprehodili smo se po Oxford Street, kjer smo obiskali najstarejšo knjigarno ter največjo trgovino z igračami. Sledila je vožnja do hotela, kamor smo prispeli okrog 21.30.

 Drugi dan smo začeli s tradicionalnim angleškim zajtrkom, nato se nam je pridružil angleški vodič Rob. Z njim smo preizkusili svoje znanje angleščine. Sprehodili smo se mimo Buckinghamske palače, ki je uradna rezidenca kralja in kraljice. Nato smo odšli čez St. James’s Park, ki je pravi živalski vrt na prostem. Med drugim smo lovili veverice. Pot nas je vodila do Westminster Abbey, kjer poteka kraljevo kronanje. Nato smo prišli do The Houses of Parliament, ki ga krasi Elizabeth Tower z znamenitim zvonom Big Ben. Po poti smo pogledali kraljevo stražo ter največji trg Trafalgar Square, kjer stoji spomenik generala Nelsona, ki je premagal Napoleona v znamenitih vojnah. Sledil je čas za kosilo. Po kosilu smo si ogledali Narodno galerijo, kjer smo dobili res zanimivo nalogo – posneti zanimiv selfie ob določenih slikah avtorjev Stubbsa, Michelangela, van Gogha, da Vincija. Sprehodili smo se do Covent Gardna, največje pokrite tržnice. Vmes smo doživeli znamenito londonsko vreme – dež. Potem smo si ogledali velik del Londona iz ptičje perspektive z London Eye-a (razglednega kolesa). Nato smo se razdelili na dva dela. Nekaj učencev je odšlo na muzikal Mamma Mia, kjer je bilo res fantastično. Ostali pa smo se sprehodili čez filmsko-gledališki predel Leicester Square ter China Town. Po 30 000 korakih smo se pozno zvečer vrnili v hotel.

Tretji dan smo obiskali Madame Tussauds (muzej voščenih lutk), zelo zanimiv je bil vlakec, ki nas je po muzeju popeljal skozi zgodovino Anglije, ter 4D-kino. Pot smo nadaljevali do Greenwicha, kjer je ničti poldnevnik in smo lahko hkrati stali na zahodni in vzhodni polobli. V pristanišču smo videli mogočno ladjo Cutty Sark, s katero so prevažali čaj iz angleških kolonij. Danes je ta ladja muzej. Nato smo se odpeljali z ladjico po Temzi. Izstopili smo pri the Tower of London, prečkali slavni viseči most Millennium Bridge, se sprehodili mimo Shakespearovega gledališča the Globe Theatre, ki so ga ponovno zgradili po požaru. Na koncu pa smo se sprehodili čez Tower Bridge, enega najbolj znanih dvižnih mostov na Temzi, do najvišje stavbe v Veliki Britaniji – The Shard, kjer se stikata moderni in starodavni London. Videli smo tudi znamenito vojno ladjo Belfast. Ker smo imeli po večerji preveč energije, smo se še enkrat sprehodili do Buckinghamske palače in prav uživali, saj ni bilo več nobene gneče. Sledila je pot v hotel in pakiranje ter spanje.

In tako je prišel četrti in tudi naš zadnji dan v Londonu. Obiskali smo 2 muzeja (the National History Museum in the Science Museum). Bilo je zelo zanimivo, potopili smo se v svet vesolja, avtomobilov, medicine, dinozavrov, vulkanov in potresov …glede na velikost muzejev smo imeli premalo časa, da bi si ju ogledali v celoti. Odšli smo še na sprehod po kraljevi zemlji, kjer so stanovanja zelo draga, do največje koncertne dvorane Royal Albert Hall ter do spomenika v parku Kensington Garden, ki ga je kraljica Viktorija postavila v spomin na svojega moža.

Nato se nam je že mudilo po kovčke ter na letališče, kjer je bila gneča, saj je na ta dan potekal londonski maraton.

Vrnili smo se domov in mislim, da govorim v imenu vseh, če rečem, da se je prehitro končalo. Utrujeni, a polni novih vtisov smo se vrnili domov.

Zahvaljujemo se turistični agenciji LTA ter učiteljema Patriciji in Marku, ki sta ekskurzijo organizirala.

Zala Ž. K. ter učenci 9. razredov

Odzivi učencev

“Všeč mi je bil hotel, postelja je bila zelo udobna in hrana je bila dobra. Najbolj mi je bil všeč muzej lutk, saj so vsi izgledali kot pravi. Tam mi je bil tudi všeč 4d film, ki je imel veliko različnih efektov. Všeč mi je bil tudi razgled z London Eye-a, ker si res lahko videl vse. Čeprav je bila vrsta dolga, je bilo vredno počakati. Všeč so mi bili parki, ker so bili zelo veliki in urejeni. Ni mi bila všeč hrana v restavraciji, kjer smo bili prvi dan. Tudi drugi muzeji so mi bili všeč, ker so bile opice, ki so izgledale kot prave. Res pa mi je bil všeč vodič, ki je imel pri vsaki znamenitosti nekaj zanimivega za povedati.”

“Organizacija je bila perfektna in je šla po načrtu, saj smo bili vsi pridni in nas učitelji niso rabili opozarjati. Sobe so bile prijetne, za zajtrk je bilo veliko izbire, tako da si je lahko vsak izbral po svojem okusu in se do konca najedel. Zelo mi je bilo všeč, da smo imeli veliko prostega časa in se lahko sprehajali in si razgledovali London še malo po svoje. TEŽKO JE BILO ITI DOMOV.”

“Bilo mi je super, vodič je bil res car in se je znal pohecat. Zelo všeč mi je bilo, ko smo lahko ogromno časa bili sami in ste nam zaupali. Škoda, da teh ekskurzij ni bilo že prej. Upam, da se bomo na končnem izletu tudi imeli tako fino, pa čeprav samo za en dan. Verjamem, da, kdor bo šel naslednje leto, mu ne bo žal.”

“Vodič se mi je zdel super, bil je zelo prijazen in zabaven. Tudi Rob (angleški vodič) je bil zelo zanimiv človek, bil je zabaven in smešen. Hrana v hotelu se mi je zdela zelo dobra, probala sem skoraj vso njihovo ‘tipično’ hrano. Hotel sam po sebi je bil v redu, edino, kar me je zmotilo, so bile banje. Sam ogled po Londonu je bil zelo zanimiv in raznolik, kljub temu, da smo veliko hodili, je bila na koncu super izkušnja.”

“Vodič je bil super in cel program. Najbolj všeč sta mi bila prva dva dneva, ker smo imeli res veliko prostega časa. Na koncu smo bili že res utrujeni, ampak tudi pot je bila prijetna.”

“Meni je bilo zelo všeč. Najbolj mi je bil všeč musical Mamma Mia. Zelo mi je bil všeč tudi muzej z lutkami. Zelo mi je bil všeč London Eye, saj je bil dober razgled. Na letalu mi je bilo tudi všeč. Mislim, da mi ni bilo nič ‘nevšeč’.”

“Najbolj mi je bilo všeč, ko smo odšli v muzej Madame Tussauds. Hrana mi je bila odlična. Hotel je bil dober. Všeč mi je bilo, ker smo si ogledali veliko zanimivosti. Vodič je bil odličen (car).”

“Bilo mi je zelo všeč. Vodič je bil super in se je prilagodil večini naših želja. Musical Mamma Mia je bil popoln. Hrana nič kaj posebnega, ampak okusna. Želela bi malo več prostega časa. Vse, kar smo si pogledali, je bilo zanimivo. Bili so tudi kakšni lepi fantje. Ljudje so bili prijazni in so nam večinokrat odstopili sedež na vlaku.”

“Vse je bilo super. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo v muzejih tekmovali, kdo bo naredil najboljšo sliko z določenimi stvarmi. Priporočam vsem, ker je bilo res super in sem zelo navdušena nad vsem. Vodič pa je bil zelo prijazen in se je rad pogovarjal z nami in nas vzpodbujal, da smo si čim več ogledali.”

“Meni je bilo v Londonu zelo dobro, ker smo imeli zelo dobrega vodiča, zelo rad se je hecal in zelo fajn se je bilo z njim pogovarjat. London na splošno je bil zelo lep, veliko smo hodili, ampak je bilo fajn, ker smo se zafrkavali. Najbolj mi je bilo všeč v Madame Tussauds, pa to, da so nam zaupali, da smo se lahko še malo sami sprehajali po Londonu. Če bi nam rekli, da gremo lahko še enkrat, bi šla.”

“The museum Madame Tussauds was pretty lovely, mate! KFC je bil ful dober. Pogovarjat se z Angleži je bilo dobro. Hotel je bil v redu. Londonske znamenitosti je bilo zanimivo videti. Zanimive ulice in ljudje. Klavdij je car.”

A trip to London

We started our trip last Thursday at 3:15 am in front of our school. We had about four hours of driving before we arrived to the airport. Our flight lasted about two hours and we safely landed in London. We didn’t do much the first day. We just went around a small part of London and went shopping. We made up for it in the next days. The second day, we went around a huge part of ondon. We saw what felt like the whole London on foot and then also from the London Eye. On the third day we visited Madame Tussauds and Greenwich which was really fun, at least for me. And it already came the fourth and our best day in London. We visited the National History Museum and the Science Museum. They were interesting but we had too little time to see everything. We went home and I think I can say this in the name of us all that it ended way too soon.

Zala Žlebir Kožuh, 9.B