14. marca, na dan mednarodnega dne matematike, smo se udeležili matematičnega srečanje sedmih šol: Osnovne šole Prule (gostiteljica), Osnovne šole Brinje Grosuplje, Osnovne šole Oskarja Kovačiča, Osnovne šole Leskovec pri Krškem, Evropske  šole Ljubljana, Osnovne šole Preska, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo in Osnovne šole Prule.

Po uvodnem Buffonovem poskusu, ki so ga izvajali učenci Osnovne šole Oskarja Kovačiča, so učenci izbirali med različnimi delavnicami, ki smo ga pripravili mentorji iz vseh sodelujočih šol. Naši učenci so izbrali delavnici, kjer so se preizkusili v zbijanju decimalk števila π, ter se rešili iz π-jeve sobe pobega.

Da je π lahko tudi slasten in mamljivega vonja, so dokazali MasterChefovci, ki so se pomerili za naziv MasterChef π-jevih mojstrovin.

Našo ekipo so predstavljali  Jernej, Nina in Žan Luka iz 6. razreda in dosegli 3. mesto in le za eno točko zgrešili finale.

Po pogostitvi s “pico, da te kap” je sledila osrednja prireditev, katere glavni del je bilo tekmovanje v recitiranju decimalk števila π.

Našo šolo so uspešno zastopali:

  • Tin Babič iz 7. razreda, ki je pravilno povedal 590 decimalk in dosegel 1. mesto,
  • Žana Zorko iz 6.razreda, ki je pravilno povedala 450 decimalk in dosegla 3. mesto,
  • Julija Siter iz 6. razreda.

Ob koncu prireditve smo bili vsi navzoči že pošteno utrujeni. Dodobra nas je zbudila priredba pesmi Happy v matematični preobleki in izvedena kot  flash mob. Nastopajoči so tako poskrbeli za nepozaben zaključek prireditve, ki nas bo za vedno spomnil, da je matematika zares primerna za vsakogar.

Za vsakogar se je našlo nekaj, kar je dodatno potrdilo geslo letošnjega mednarodnega dne matematike: Matematika za vsakogar.

Na filmčku so ujeti pomembni in nepozabni trenutki… kliknite in si jih oglejte ob spremljavi priredbe Happy:

Ker rad računam in s števili se igram – to je to, kar najbol’š znam,
ker rad računam in s števili se igram – in vid’m, da nisem sam,
ker rad računam in s števili se igram – naj bo noč al’ pa dan,
ker rad računam in s števili se igram – matemat’ki sem predan.

Ogledate si lahko tudi predstavitveni film naše šole.

Tatjana Kerin