7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom “Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet”. Ni zdravja brez duševnega zdravja.

Učitelji bomo dan obeležili z učenci z rekreativnim odmorom na daljavo, s katerim bomo ozaveščali učence tudi o dobri drži sede pred računalnikom, z gibalno povezavo: https://youtu.be/e3nBsGETXWs , jih spodbudili k dovolj popite vode in uživanjem sadja.

V zavedanju, da so otroci sedaj v tako imenovani “tehnološki epidemiji”, primorani sedeti še več kot sicer, jih bomo učitelji spodbujali, da si vsak dan vzamejo čas za rekreativni odmor, da pijejo dovolj tekočine in da gredo na sveži zrak.

Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo in imajo boljši dostop do zdravstvenih storitev kot drugi, kar je povezano predvsem z neenakimi okoliščinami v katerih se rodijo, rastejo, živijo, delajo in starajo. COVID-19 je močno prizadel vse države, vendar so ukrepi za obvladovanje pandemije še posebej prizadeli ranljive skupnosti. Že leto dni trajajočo epidemijo koronavirusa lahko označimo tudi kot obdobje dolgotrajnega stresa, ki je posledično močno zaznamovalo tudi duševno zdravje prebivalstva.

Zaposleni, kot starši, ste vabljeni, da prisluhnete aktualnim predavanjem iz področja obvladovanja stresa v času korona epidemije ter se seznanite z nekaterimi veščinami soočanja s stresom s pomočjo dveh izkustvenih delavnic sprostitvenih tehnik.

Predavanja bodo potekala v sredo, 7. aprila, 2021 v živo, preko spletne platforme Zoom in YouTube kanala, s pričetkom ob 16.00 uri. (Povezava do spletne platforme Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87966681599)

PREDAVANJA

• 16.00 16.40
STRES-KORONAVIRUS-VEŠČINE OBVLADOVANJA STRESA
Prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, spec. psihiatrije

• 16.45 – 17.25
IZGORELOST V ČASU KORONAVIRUSA
Tjaš Debeljak, mag. psihologije

• 17.30 18.10
TEHNIKE SOOČANJA S STRESOM
Mag. Ana Kocjančič, psihoterapevtka

IZKUSTVENI DELAVNICI SPROSTITVENIH TEHNIK
Posnetka delavnic bosta dosegljiva 7. aprila.

• IZKUSTVENA DELAVNICA SPROSTITVENE TEHNIKE – TAPKANJE
Vodja delavnice: Pika Rajnar, EFT Trainer

• IZKUSTVENA DELAVNICA SPROSTITVENE TEHNIKE – ČUJEČNOST/ZAVEDANJE SEBE V SEDANJEM TRENUTKU
Anja Ibrčič, mag. psihologije

“Ne le 7. aprila, vsak dan naredimo nekaj za svoje zdravje!”

Vodja zdrave šole, Nataša Račič