Kot praznik smo Slovenci, 23. septembra, leta 2020, prvič obeležili kot dan slovenskega športa. Ta se bo od letos naprej obeleževal na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja. Priborili so si jih veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Hkrati je praznik tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki bo v Sloveniji letos potekal šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. 

Na centralni šoli in podružnični šoli Veliki Podlog smo ga  obeležili v ponedeljek, 28. 9. 2020,  z 10 minutnim gibanjem za celo telo, kar na stolu, s pomočjo posnetka, v vseh razredih.

Redna telesna dejavnost je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanja bolezni. Ugodni učinki redne telesne dejavnosti se kažejo na telesnem in tudi duševnem počutju. Zmanjša se ogroženost za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in debelosti, visokega krvnega tlaka, zveča telesno pripravljenost, vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov, zmanjša stres, tesnobo, depresijo in osamljenost in  izboljša kvaliteto življenja.

Redna telesna aktivnost pa nima samo vpliva na telesnem področju, ampak je tesno povezana tudi s spremembami na ostalih področjih, kot so spoznavni procesi, intelektualni procesi, čustveni razvoj, socialni razvoj in še več. Zato poskrbimo, da si tudi na takšen način lahko izboljšujemo kvaliteto življenja, bodimo aktivni vsak dan, saj nas šport krepi, vzgaja, spodbuja vrednote in povezuje. Pripravili smo si plastenko vode, odprli okna in začeli teden aktivno z dobrim počutjem in nasmehom na obrazu 🙂

Vodja zdrave šole,
Nataša Račič