Prvi dan

Po dolgi vožnji smo se namestili v domu Soča. Imamo se zelo super, fajn. Bili smo v muzeju 1. svetovne vojne v Kobaridu, kjer smo videli razstavo fotografij, orožje in maketo…. Hrana je solidna. Družba in dejavnosti so zanimive.

Učenke 9. razredov

 

Drugi dan

Danes smo si ogledali ruševine tolminskega gradu, ki se nahajajo na vzpetini Kozlov rob nad Tolminom. Dobro ohranjeno je obzidje in zbiralnika vode. Grofje so ta grad uporabljali kot utrdbo in letno rezidenco. Pot je nezahtevna, na njej je tudi dobro ohranjena kaverna, izkopana v skalo.

Po odličnem kosilu, pripravili so nam postrv, smo spoznali pitona in goža, nato imeli puntarske igre, nato pa smo šli do sotočja Tolminke in Soče.

Nekaj utrinkov na spodnjih slikah.

 

Tretji dan

Zbudili smo se v sončno jutro in odšli do Tolminskih korit, kjer sta Soča in Zadlaščica izdolbli ozko sotesko, na vrhu katere je Hudičev most, ki povezuje oba bregova. Zgradili so ga delavci železnice na začetku 20 st. in ga tako poimenovali zaradi težkega terena in zahtevne gradnje. Nad sotesko je Dantejeva jama, a je nismo obiskali.

Na poti smo se ustavili na pokopališču avstrijskih vojakov, na katerem leži kar 3300 žrtev.

Nato smo nekateri kupili in poskusili sir iz Posočja.

Po kosilu smo se poslovili.

Pohvalili so nas, da smo bili res vzorni, čeprav smo se večer prej ob muziki veselo vrteli in peli …

 

KVIZ

Vprašanja so namenjena vsem, ki jih 1. svetovna vojna zanima, najbolj pa devetošolcem, saj so muzej v Kobaridu tudi obiskali.

Kdor pravilno odgovori na vseh 10 vprašanj, ga v kabinetu SLJ čaka sladka nagrada.

Zaključimo v petek ob 13h oz. ko dobimo zmagovalca, kar bomo tudi objavili.

Tekmovati pa ne sme Albina, saj je kviz sestavila!

Pokaži vprašanja za kviz.