V soboto, 22. 4. 2017, je bila naša šola gostiteljica 53. državnega tekmovanja iz matematike za Vegovo priznanje.

Državno tekmovanje osnovnošolcev v znanju matematike je eno najstarejših tekmovanj slovenskih osnovnošolcev v znanju katerega izmed šolskih predmetov. Nosilec tekmovanja je Društvo matematikov, fizikov in astronom Slovenije-DMFA.

Tekmovanje je v preteklosti dobilo ime po Juriju Vegi, ki je bil več kot le matematik.

Cilji in namen tekmovanja

  • Širjenje znanja in poglabljanje že osvojenih znanj tudi nad zahtevnostjo rednega programa na področju matematike za OŠ,
  • primerjanje znanja med učenci na področju matematike,
  • popularizacija matematike,
  • odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev,
  • motivacija za nadaljnje poglabljanje znanja s področja matematike,
  • spodbujanje druženja mladih iz različnih šol in okolij.

 

Tekmovanja se je udeležilo tudi 9 naših učencev, ki so se skupaj s svojimi mentorji pridno pripravljali in urili matematične spretnosti. Za veliko ljudi, ki so se že rešili šolskih klopi, je matematika grenak spomin na zoprne besedilne naloge, na prve enice, stroge učitelje in gore zvezkov, popisanih z računi. To zagotovo ne velja za naše tekmovalce:

Leon Špiler in Hana Stanič iz 5. razreda, Nejc Praprotnik iz 6. razreda, Matija Felicijan, Matej Mlakar, Nina Pregrad in Naja Umek iz 7. razreda, Ivana Levičar iz 8. razreda in Žan Umek iz 9. razreda.

V čakanju na uradne rezultate, držimo zanj pesti za čim boljšo uvrstitev.

Matematika je v resnici čudovita, lepa, enostavna, hrana za naše možgane in prisotna povsod okoli nas, pa se tega niti ne zavedamo. Bi brez matematike obstajal svet računalnikov, mobilni telefoni? Bi razumeli neskončnost vesolja in majhnost nas  v njem? Zagotovo se strinjate, da so matematična spoznanja res  med najpomembnejšimi dosežki civilizacije.

Hvala vsem, ki ste pomagali udejanjiti ta pomemben dogodek.

O tem dogodku si lahko tudi preberete prispevek na spletni strani Posavski obzornik.

Aktiv učiteljic matematike