V našem raziskovalnem krožku smo se tudi v letošnjem šolskem letu pod mentorstvom učiteljice Vilme Malečkar odpravili na izobraževalno ekskurzijo v Ljubljano. Spremljal nas je tudi učitelj Franci Žibert. V sredo, 16. 12. 2015, smo se zgodaj zjutraj dobili na železniški postaji Krško in se z vlakom odpeljali proti Ljubljani.

Pot je trajala več kot uro in pol, vendar je bila za nas kratka, saj smo se imeli lepo že na vlaku. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se najprej odpravili proti Tivoliju. Tam smo si ogledali razstavljene fotografije na temo VODA. Videli smo različna mesta, ki jih zaznamuje življenje ob morju ali reki. Med njimi tudi Amsterdam. Tu smo se tudi fotografirali. Poleg fotografij, ki govorijo o pomenu in vplivu vode na način življenja ljudi, smo videli tudi prizore iz Afrike, kjer je veliko pomanjkanje vode. Vsak si je izbral najljubšo fotografijo, ki jo je opisal še drugim v skupini. Iz Tivolija smo se odpravili v Mestni muzej Ljubljana, kjer smo si podrobneje ogledali premično razstavo VODA. Videli smo različne predmete (cevi, sanitarne posode, posode iz različnih materialov, ki so bile namenjene zajemanju, nošenju in shranjevanju vode). Poleg tega, smo imeli priložnost videti tudi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu ter različne najdbe, ki nudijo podroben vpogled v življenje prazgodovinske Evrope od leta 5000 do 500 pr.n.št.

Po razstavi, smo si pogledali še praznično Ljubljano in si privoščili krajši postanek v McDonald’su. Posebej bi pohvalili enega izmed naših članov, ki se je ekskurzije udeležil kljub poškodbi vratu (kdo to je, pa lahko razberemo iz fotografije). V Krško smo se vrnili zadovoljni in polni novih vtisov. Imeli smo se lepo. Videli smo veliko zanimivih stvari in komaj čakamo naslednje ekskurzije. Fotografije je prispeval Aljaž Arh.

Učenci družboslovnega raziskovalnega krožka