V sklopu projekta Etika in vrednote smo v mesecu marcu zaključili s trimesečnim modulom Kultura. Strokovni delavci vrtca se zavedamo, da z vzgojo prenašamo na otroke veščine, znanje in načine vedenja in jih s tem pripravljamo na življenje v družbi. Skupaj gradimo spoštovanje do umetnosti in lepote. Otrokom pomagamo pri iskanju lepote v umetniških delih, človeških stvaritvah in v stvaritvah narave.

V ta namen nas je obiskala slikarka, gospa Jožica Pavlin. Skupni prostor vrtca se je v dopoldnevu spremenil v slikarski atelje, ki je bil opremljen z barvami, čopiči, stojalom in slikami. Tam nas je pričakala slikarka in nam predstavila vse svoje pripomočke. Otroci so jo radovedno opazovali, kako izpod njenih rok, čopiča in barve nastaja slika Pike Nogavičke.

V oddelkih so medtem potekale ustvarjalne delavnice. Tudi otroci so postali »veliki slikarji«, nanašali so barvo, jo mešali ter preizkušali, kaj vse zmore njihov čopič. Slikali so na mizah in na stojalih, s tempera barvo, vodenimi barvami… Slikali so po trenutnem navdihu, nekateri pa so opazovali šopek pomladnih narcis in svoje doživljanje prenašali na papir.

Gospa Jožica nam je prinesla na ogled nekaj svojih slik, ki smo jih izobesili v skupnem prostoru in naredili malo slikarsko razstavo. Nekateri otroci bodo v prihodnjih dneh obiskali tudi njeno razstavo njenih slik v krški Galeriji.

Maja Tomažin