EkoSola

 

Podpis listine o mednarodnem sodelovanju

 

Na OŠ Leskovec smo od 17. do 19. oktobra gostili predstavnike Občine Breznički Hum ter učence in zaposlene iz tamkajšnje eko osnovne šole.

Po res prisrčnem sprejemu v sredo zvečer in krajšem kulturnem programu so učence s Hrvaške na svoje domove sprejeli učenci naše šole. Poudariti velja, da je bilo navdušenih gostiteljev več kot dovolj.

V četrtek smo skupaj z gosti na OŠ Leskovec izvedli naravoslovni dan z naslovom Zdrava prehrana od semena do krožnika, na katerem smo se ukvarjali z različnimi vidiki zdrave pridelave in uporabe hrane. Delavnice so bile bogate in raznolike. Prvošolci so spoznavali začimbe in zelišča, drugošolci so okušali ali kuhali zelenjavo, tretješolci so se ukvarjali z žiti in peko kruha. Četrtošolce so gostoljubno sprejeli v domačem Evrosadu, saj Posavje lahko imenujemo tudi sadovnjak Slovenije. Starejši učenci so spoznavali uravnotežene jedilnike, jim preračunavali energetsko in prehransko vrednost, pekli piškote iz pirine moke … Prav za vse pa so športni pedagogi pripravili še gibalne delavnice.

Skupnemu kosilu je sledila okrogla miza. V prvem delu smo poslušali vodjo oddelka za šolstvo, kulturo in šport varaždinske županije gospoda Miroslava Huđeka. Predstavil nam je pot do energetske učinkovitost šol v njihovi regiji in zelo zanimiv način, s katerim šole spodbujajo k varčevanju. Gospod Jože Požun iz ŠC Krško Sevnica je predstavil sončno elektrarno, ki je last srednje šole in omogoča predvsem odlične izobraževalne možnosti za dijake in odrasle s področja energetike. Tudi predstavnik Občine Krško, gospod Matjaž Pirc, nam je na zanimiv način predstavil prizadevanja občine za doseganje energetske učinkovitosti. V drugem delu okrogle mize sta obe šoli predstavili svojo pot do pridobitve zelene zastave. Ves čas je tekla tudi debata.

Vzporedno z okroglo mizo je v jedilnici OŠ Leskovec potekal eko agro sejem, kjer so se predstavljali lokalni proizvajalci in društva, ki spodbujajo ekološko kmetovanje in vrtnarjenje.

Najsvečanejši del sicer izobraževalno bogatega druženja je bil v petek dopoldan, ko sta šoli v prisotnosti županov obeh občin podpisali Listino o sodelovanju.

Verjamemo, da bo sodelovanje pomembno pripomoglo k spodbujanju medkulturnosti in ekološke zavednosti naših učencev in zaposlenih.

 

koordinatorica Mirjana Marinčič


LDN EKOtima na OŠ Leskovec pri Krškem 2012